Lipsa profesorilor din școlile românești, o problemă majoră, iar pandemia a acutizat deficitul

de: Alexandru Puiu
09 09. 2020

În timp ce autoritățile de la București ”au pasat pisica moartă” de la una la alta, când vine vorba de responsabilitatea începerii noului an școlar, mulți profesori s-au retras din activitate.

Ce încredere să mai ai într-un minister al Educației care, în loc să ajute profesorii și elevii în mod real, a preferat să paseze această sarcină pe autoritățile locale din fiecare oraș sau sat, pe inspectorate și unitățile de învățământ efective? Se pare că mulți profesori s-au lămurit în ceea ce privește nepăsarea la nivel instituționalizat și au optat să se retragă din această activitate.

Mulți au cerut să iasă la pensie anticipat, alți și-au luat concedii medicale, în timp ce unii și-au întrerupt pur și simplu activitatea. Una peste alta, sistemul de învățământ din România se confruntă de mult timp de un deficit al profesorilor capabili, iar pandemia nu a făcut decât să amplifice respectiva problemă.

Unii profesori suferă de boli cronice și au o frică motivată de a reveni la catedră. Ai crede că pot să predea online, dar un profesor de 60 de ani preferă să iasă la pensie anticipat, pentru o sumă mizeră, decât să acumuleze un volum semnificativ de cunoștințe care nu-i vor fi utile pentru mult timp.

„Sufăr de astm, am boli din acestea cu risc, colegii mei sunt mulţi dintre ei care au diferite boli. Ne gândim că multe lucruri nu au fost puse la punct, adică din partea conducerii şcolii s-a făcut tot posibilul, dar ne gândim cu adevărat cu îngrijorare cum ne vom proteja noi dascălii”, a afirmat Daniela Andrica, profesoară de limba germană, de peste 20 de ani. În acest timp, i-au trecut prin mână, peste 5.000 de copii. Spune că niciodată nu i-a fost atât de greu ca în acest an, când trebuie aleagă între elevi şi sănătatea ei. Dacă se infectează cu COVID-19, stare ei de sănătate riscă să se agraveze.

Din păcate, la fel ca ea sunt zeci de cadre în fiecare școală, iar sarcina de a găsi o soluție cade pe directorii de școli. „Pentru cei care sunt prezenţi în clasă, avem laptop instalat, videoproiector, lecţia va fi vizualizată de toată clasa, pe tablă. Va fi proiecţia lecţiei pe tablă. Problema se pune referitor la persoana care va supraveghea elevii în ora respectivă”, a spus Cerasela Bociu, director la Liceul Grigore Moisil Timişoara.

În ceea ce privește numărul care au ales să se pensioneze, doar în județul Timiș, vorbim de 40 de persoane. Ca să înțelegi că numărul are legătură cu frica de pandemie, este suficient să ai în vedere că în 2019 s-au pensionat doar 20 de cadre didactice.

„La nivelul judeţului Timiş, cred că este o tendinţă la nivel naţional, aceea că avem foarte multe solicitări de pensionare din timpul anului, pe anumite discipline. Cele mai afectate discipline sunt cele pentru profesorii din învăţământul primar şi profesori de matematică”, a declarat Marin Popescu, inspector şcolar general ISJ Timiş, conform Digi24.